Національний банк України поки не бачить побоювань у тому, що стрибок курсу на міжбанку призведе до істотного зростання попиту на валюту з боку населення.

Про це заявив начальник відділу аналізу і досліджень «Райффайзен банку Аваль» Дмитро Сологуб.

Фінансист вважає, що тенденція ослаблення курсу, котра спостерігалася на початку року, носить сезонний характер.

Також, за його словами, в цьому році зіграли роль тривалі вихідні, в результаті чого сформувався відкладений попит на валюту.

Сологуб звертає увагу, що НБУ поки ніяк не прореагував на стрибок курсу, дозволивши гривні девальвувати на кілька пунктів.

«Скоріше, це пов'язано з низьким попитом на валюту з боку населення. За оперативними даними, на початку року попит на готівкову валюту знаходився на низькому рівні, тобто НБУ поки не бачить побоювань в тому, що стрибок курсу на міжбанку призведе до істотного зростання попиту на валюту з боку населення», - сказав він.

У зв'язку з цим, на думку експерта, стратегія НБУ в найближчому майбутньому залежатиме від поведінки населення - якщо попит на валюту зросте, НБУ доведеться вживати заходів.
«Якщо ж цього не станеться, то не виключено, що Нацбанк може дозволити курсу ще трохи просісти», - припускає Сологуб.

Нагадаємо, згідно з даними НБУ, обсяг купівлі готівкової іноземної валюти в Україні у грудні 2013 року склав 2,2 млрд доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1275