Прийняті 16 січня закони можуть стати дієвим стимулом до переговорів влади і опозиції. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції заявив соціолог Євген Копатько.

«Ухвалення цих законів може стати предметом обговорення Президента з представниками еліт. Вважаю, що опозиція, як і влада зацікавлена в діалозі зараз. Питання: з якої точки звіту почати», - сказав він.

Соціолог зазначив, що закони, прийняті 16 січня, не будуть однозначно оцінені суспільством. «З упевненістю можу сказати, що однозначного ставлення в країні не буде. У цій позиції знайдеться багато прихильників... Майдан у черговий раз розколов суспільство. Якщо на початку грудня значна частина суспільства підтримувала те, що відбувається на майдані, то до кінця грудня, згідно з опитуванням, близько половини мешканців країни не підтримували майдан», - сказав він.

Крім того, він застеріг від посилення радикалізації суспільства і нагадав, що затяжна політична криза має тенденцію до погіршення ситуації.

«Ми вже кілька місяців мучимося в активній фазі політичної кризи, і не можемо знайти з неї вихід ні за допомогою майдану, ні за допомогою компромісу. І спроба ввести у законодавство нові норми і способи взаємодії з суспільством навряд чи зможе призвести до позитивного результату... Можна замкнути в кабінеті спікера, перегородити ще якимось чином майдан, але це не призводить до успіху... Те, що я бачу, аналізуючи ситуацію з різних регіонів України, дозволяє сказати, що країна почала нехай не тріщати, але скрипіти. Потрібно розуміти, що жодна з політичних сил зараз немає вирішального впливу на суспільство, йде дефрагментація дій. Регіональні еліти вже давно думають по-різному. Ризиків зараз набагато більше, ніж можливостей. Прорахувати ситуацію на 304 місяці вперед дуже проблематично, і занадто багато нових ввідних, які можуть різко впливати на поведінку тих чи інших політиків. Ключовий ризик у тому, що вже багато людей говорять про федералізацію», - застеріг соціолог.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229