Президент України Віктор Янукович може застосувати право вето до деяких законів, прийнятих на пленарному засіданні Верховної Ради 16 січня. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції заявив голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

«Ризикну припустити, що деякі з цих законів не будуть підписані Президентом», - припускає він.

Крім того, Бондаренко вважає, що прийняття цих законів є свого роду стимулюванням опозиції до продуктивних переговорів. «Ці закони сьогодні потрібно розглядати й аналізувати саме не як реальність, а - загрозу... Вони стали реакцією з боку парламентської більшості на ситуацію в країні, такою «відповіддю Чемберлена на відповідь Чемберлена»: у однієї сторони є майдан з набором певних засобів впливу, а з боку влади - загроза підписання прийнятих законів. Сьогодні - це якийсь примус до компромісу, до подальших дій», - пояснив він.

За словами експерта, деякі з прийнятих 16 січня законів, не викликають особисто у нього заперечень і гострої реакції. Зокрема, це законоініціатива, що передбачає отримання права на носіння зброї суддями та членами їхніх сімей, а також продаж телефонних SIM-карт за паспортами. «Така норма існує в багатьох країнах, у тому числі європейських. Насправді тут можна сперечатися тільки про якісь технічні моменти», - сказав він.

Але найбільше побоювань, за словами експерта, викликає закон, що стосується громадських організацій. «Чому вони зараз повинні реєструватися, як іноземні агенти, вказувати у своїх установчих документах або назві на кого вони працюють, а також платити податки, якщо насправді це неприбуткова організація, на які організації буде поширюватися ця норма і т.д.», - запитав він.

Окрему увагу Бондаренко приділив посиленню покарання за наклеп і право закривати сайти. «Дійсно, сьогодні у ЗМІ багато неправдивої і фейкової інформації. Деяка з них може розглядатися як наклеп. Але до закону, що регламентує дане питання, обмежує можливість спотворювати інформаційне поле, варто підійти дуже виважено і попередньо провести громадські обговорення. Також незрозуміло, як будуть відслідковувати сайти, які зможуть блокувати провайдери», - сказав політолог.

Бондаренко вважає, що низка законопроектів навіть якщо і набудуть чинності, не працюватимуть.

Крім того, за його словами, напівзаходом є спрощення процедури зняття з народних депутатів недоторканності, прописаної в змінах до Регламенту ВРУ. «Чому було не поставити питання ребром і прийняти закон про скасування депутатської недоторканності в цілому?..», - додав він.

Також політолог не згоден з думкою, що прийняте законодавство схоже на білоруське. «На 80% ми наблизилися до такої європейської країни, як Угорщина. Ми втілили угорські норми, які дуже активно критикуються сьогодні європейським співтовариством», - пояснив Бондаренко.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

296