Основні ринки експорту зерна і соняшникової олії з України - Близький Схід і Китай. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, заявив генеральний директор Асоціації фермерів і приватних землевласників України Віталій Львов під час круглого столу.

Він зазначив, що якщо говорити про Євросоюз, то там для вітчизняної агропродукції діють певні квоти (наприклад, щодо зернових це менше 2 млн т/рік). «Причому там існує жорстка регламентація, стандартизація. І якщо стосовно сільськогосподарської сировини нам вдається в неї вписатися, то ринки готового продовольства ЄС для нас поки що в основному недоступні», - сказав Львів.

Гендиректор Асоціації додав, що особливою темою є експорт т.зв. органічної продукції. «Це перспективний напрямок, але поки у нас окремої сертифікації немає. Нам у цьому відношенні потрібно багато працювати», - зазначив він.

Львів уточнив, що ринки Росії та Митного союзу грають для українського АПК менш значну роль. «Так, наше зерно чи цукор РФ не бере. Білорусь раніше купувала, але не дуже багато. Москва більше зацікавлена у створенні з Україною зернового пулу - тому майже не має портів для відправки зерна», - зазначив фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163