Агропромисловий комплекс залишається в Україні бюджетоутворюючим напрямом - на його частку припадає близько 1/4 ВВП. Про це генеральний директор Асоціації фермерів і приватних землевласників України Віталій Львов заявив під час круглого столу, передає кореспондент Forum'у.

За словами експерта, у 2013 р. галузь направила до держбюджету близько 48 млрд грн. «Це дуже серйозна цифра, і сектор динамічно розвивається», - підкреслив він.

Львів повідомив, що сьогодні в секторі працює близько 4,3 млн. індивідуальних селянських господарств, близько 40 тис. фермерів, а також 17-18 тис. господарств, реформованих з колгоспів і радгоспів. «Вони обробляють від декількох десятків га до 10-15 тис. га землі. Також діє кілька десятків великих агрохолдингів, які обробляють в сукупності близько 10 млн га орних земель, у т.ч. окремі компанії - до 1 млн га», - зазначив топ-менеджер.

Він уточнив, що західні аграрії обробляють більш скромні площі, однак за рахунок більш ефективної організації (зокрема, кооперації) їхні результати кращі. «Так, в Італії фермерське господарство має в середньому 7 га, у Німеччині - 25 га, у Франції трохи більше 1000. Всі вони використовують кооперацію. Ідея не нова, вона була в царській Росії, і в Україні. Але зараз у нас таких обслуговуючих кооперативів менше тисячі. Для становлення с/г кооперації потрібна не лише хороша інформаційна база, роз'яснювальна робота, ініціатива знизу, на рівні сільських рад - але і підтримка держави. Адже у всіх розвинених країнах продукти харчування, молоко, м'ясо та ін. виробляються саме за рахунок обслуговуючих кооперативів. Вони вирішують і проблеми зайнятості, інші соціальні питання», - сказав аграрій.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171