В столичні музеї ходять переважно українці. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції на тему «Хто в Україні «музейна» людина?» повідомили експерти.
За словами заступника генерального директора з науково-просвітницької роботи Національного художнього музею України Марини Скирди, географія відвідувачів на сьогодні досить широка.

«Серед іноземців у нас в музеї можна зустріти німців, голландців, англійців, американців. Частіше стали відвідувати музей китайці. Але іноземці не становлять, звичайно, більшість наших відвідувачів. Якщо говорити про Національний художній музеї України, то переважно це громадяни України. Більшість - кияни. І десь третина - приїжджі з регіонів», - сказала Скирда.
Заступник генерального директора з наукової та основної діяльності Київського національного музею російського мистецтва Катерина Ладиженська зазначила, що у них в музеї досить багато відвідувачів-іноземців з усього світу, проте основна публіка - кияни.

В музеї Літературно-меморіального музею М. Булгакова, за словами його директора Людмили Губіанурі, серед відвідувачів все таки домінують іноземці.

«Не тільки з Російської Федерації та Білорусі, але і з інших країн, з Європи, тому що Булгаков відомий у всьому світі. У киян часто така ситуація буває, що вони приходять в музей, коли до них теж приїжджають гості. І тоді з гостями вони йдуть і вперше бачать музей», - говорить вона.
Фахівці зазначили, що відвідують музеї, як правило, освічені люди, які люблять подорожувати. «Це людина з вищою або середньою освітою, яка подорожує і бувала в зарубіжних музеях. Це люди, як правило, від 20 до 50 років, з активною громадською позицією. Люди, які знають кілька мов», - зазначила Скирда.

Такої ж думки дотримується і Ладиженська. Крім того, вона зазначила, що музей активно працює зі школярами та студентами.

Окремо спеціаліст виділила категорію людей пенсійного віку для яких, за її словами, похід у музей, як свято.

У середньому за рік, за словами експертів, Національний художній музей України та Київський національний музей російського мистецтва відвідує близько 70 тис. осіб, Літературно-меморіальний музей М. Булгакова - близько 40 тис. осіб.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163