Міністр закордонних справ України Леонід Кожара висловив стурбованість української сторони у зв'язку з коментарями офіційних осіб окремих іноземних держав і міжнародних організацій щодо роботи Верховної Ради України, які розглядаються в Києві як втручання у внутрішні справи нашої держави. Про це він заявив сьогодні в ході зустрічі з першим заступником голови Верховної Ради України Ігорем Калетником, послом США в Україні Джеффрі Пайеттом і главою Представництва ЄС в Україні Яном Томбінським, повідомляє прес-служба МЗС.

Глава зовнішньополітичного відомства України закликав іноземних дипломатів бути максимально об'єктивними і виваженими в оцінках внутрішніх процесів у нашій державі, а також уникати односторонніх заяв, які не відображають реальний стан справ.

У цьому контексті під час зустрічі українською стороною було приділено окрему увагу фактам порушень законодавства з боку опозиційних сил, зокрема, блокування адміністративних будівель та перешкоджання роботі вищого законодавчого органу України.

Кожара зазначив, що прийняті Верховною Радою України 16 січня закони спрямовані на імплементацію в українському законодавстві низки норм, які вже існують у законодавстві більшості європейських держав і відповідають загальновизнаним демократичним стандартам та міжнародним практикам.

У свою чергу Калетник поінформував послів про зміст законів, прийнятих в останній день роботи третьої сесії Верховної Ради України VII скликання.

Він також докладно роз'яснив процедуру прийняття законодавчих актів, підкресливши, що голосування 16 січня відбувалося відповідно до чинного законодавства, зокрема ст. 37 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України».

Перший заступник голови Верховної Ради зазначив, що керівництво парламенту наполегливо відстоювало необхідність обговорення проекту бюджету.

«У зв'язку з відмовою опозиції від такого обговорення, відповідний законопроект був поставлений на голосування. Підкреслювалося, що засідання Верховної Ради України почалося в пленарному залі з використанням електронної системи підрахунку голосів, зокрема при ухваленні законопроекту про бюджет. У той же час, через неможливість подальшого використання такої форми підрахунку голосів у зв'язку з діями опозиції, згідно з регламентом Верховної Ради України, голосування здійснювалося шляхом підняття рук», - підкреслили в МЗС.

Під час зустрічі було підтверджено налаштованість Верховної Ради України продовжити роботу щодо ухвалення законодавчих актів, спрямованих на забезпечення нагальних потреб розвитку держави і підтримку її євроінтеграційного курсу.

Як раніше повідомляв ForUm, опозиційні депутати з 14 січня блокували роботу Верховної Ради.

16 січня, незважаючи на це, народні депутати з провладних фракцій підняттям рук, без обговорення прийняли 11 законів та 1 постанову.

Також парламент прийняв Державний бюджет України на 2014 рік і зміни до Податкового кодексу щодо звільнення від ПДВ операцій з ввезення на митну територію України природного газу.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

425