Кримінальна відповідальність за образу та наклеп приймалася відповідно з передовим досвідом Європейських країн і США. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції повідомив народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко.

«Кримінальна відповідальність за образу та наклеп існує в деяких європейських країнах, зокрема в Австрії, Албанії, Болгарії, Великобританії, Данії, Іспанії, Італії, Німеччині, Польщі, Швейцарії та світочі народної демократії США», - сказав він.

При цьому Колесніченко пояснив, що кримінальні покарання за образу і наклеп різноманітні. «Наприклад, у США до 250 тис доларів штраф або 10 років позбавлення волі. Там навіть міміка виступаючого може бути розцінена як кримінальний злочин, як образа. Або смс-розсилання сприймається як образа чи наклеп», - повідомив депутат.

Отже, за словами Колесніченка, ввівши кримінальну відповідальність за образу і наклеп, Україна застосувала передовий досвід Європейських країн і США.

«Водночас, ми взяли тільки питання, що стосується штрафів за завідоме поширення інформації, що не відповідає дійсності, і найважче покарання до 2 років виправних робіт, у разі якщо це пов'язано з обвинуваченням тяжких злочинів», - зазначив він.

Разом з тим нардеп наголосив, що журналістські розслідування завжди віталися, і будуть вітатися. «Але я вважаю, що людина повинна відповідати за ті слова, які вона промовляє, а тим більше розповсюджує в засобах масової інформації», - додав він.

У свою чергу, народний депутат Володимир Олійник запевнив, що норма про наклеп не буде застосовуватися до тих, хто пише правду.

«За часів Радянського Союзу за 4-5 років, коли я був головою суду, справа за наклеп розглядалася 5-6 разів і то, тоді один громадянин звертався до іншого, тому що це кримінальне провадження особистого характеру», - підсумував він.

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада прийняла проект Закону №3879 про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів про додаткові заходи захисту безпеки громадян.

Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190