Німецький аграрний бізнес готовий активно виходити на вітчизняний ринок та інвестувати у сільське господарство України. Про це йшла мова на зустрічі заступника міністра аграрної політики і продовольства Олександра Сеня з представниками німецького аграрного бізнесу, яка відбулася напередодні офіційного відкриття виставки «Зелений тиждень» у Берліні.

Такі зустрічі, проведення яких почав міністр Микола Присяжнюк, проходять вже кілька років поспіль в рамках виставки.

У заході взяли участь близько 20 представників аграрних підприємств, профільних асоціацій та організацій ФРН. Зокрема ті, які представляють галузі рослинництва, сільгоспмашинобудування, виробництва засобів захисту рослин, тваринництва, зернотрейдери. Вони зазначили, що готові розширювати партнерські відносини з Україною, зокрема виходити на її ринок та інвестувати в АПК. Однак для більш ефективної співпраці потрібно спростити ведення бізнесу в Україні, наприклад, спростити умови оподаткування, механізми отримання різних дозволів і сертифікатів.

У свою чергу Сень зазначив, що зараз вже вживаються заходи з дерегуляції підприємницької діяльності. Зокрема, такі завдання ставить Президент України Віктор Янукович.

«Ми зацікавлені в тому, щоб займатися сільським господарством в Україні було не тільки вигідно, але й зручно. Тому зараз активно здійснюються заходи з дерегуляції ведення бізнесу. Крім цього, ми намагаємося оперативно усувати всі перешкоди для аграріїв. І ми вже бачимо позитивні результати, про які говорять представники німецького бізнесу», зазначив заступник міністра.

Сень змалював ситуацію у сфері засобів захисту рослин, а саме їхніх перевірок. Так, зараз під час ввезення засобів в Україні перевіряється кожна партія. Але через те, що виробники засобів зіткнулися з істотними проблемами, зараз розглядається можливість спрощення цього механізму. Зокрема, на митниці планують здійснювати тільки документальний контроль. А партії будуть перевірятися вибірково. Виробники, за якими не було помічено порушень, будуть перевірятися в заздалегідь визначені терміни.

Також сторони обговорили питання спільного виробництва сільськогосподарської техніки, контролю над сівообігами, генномодифікованими продуктами, повернення ПДВ під час експорту зерна, мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

108