Прийнятий Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і процесуальні закони щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» № 3879 спрямований на протидію екстремізму в цілях збереження демократичного ладу в Україні, забезпечення прав, свобод і законних інтересів, а також безпеки громадян. Про це заявив народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко, повідомляє прес-служба народного депутата.

«Останнім часом Україна зіткнулася з хвилею екстремістської діяльності, спрямованої на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, захоплення або утримання влади, розпалювання соціальної, расової, національної, етнічної, мовної і релігійної ворожнечі та ненависті, а також з масовими заворушеннями, порушенням громадського порядку, хуліганськими діями і актами вандалізму. Порушуються базові принципи демократії, права громадян, що не беруть участі в акціях, відбуваються напади на суддів і правоохоронців, захоплення будівель, застосовується фізичне насильство, спецзасоби з боку опонентів. Під виглядом боротьби з владою культивується правовий нігілізм і беззаконня», - звернув увагу політик.

«Адже здійснення екстремістської діяльності суперечить положенням Конституції та низки законів України, таких як, наприклад, «Про основи національної безпеки», який визначає основні принципи державної політики, спрямованої на захист національних інтересів і гарантування безпеки особи, суспільства і держави», - зазначив він.

Народний депутат уточнив, що «під екстремістською діяльністю в прийнятому законі розуміються: 1) виготовлення, зберігання з метою збуту або поширення, а також збут чи розповсюдження екстремістських матеріалів, в тому числі через ЗМІ, Інтернет, зокрема соціальні мережі; 2) використання або демонстрація екстремістських матеріалів перед масовим зібранням людей, у тому числі під час зборів, мітингів, вуличних походів; 3) публічні вислови або заклики екстремістського характеру; 4) фінансування зазначених діянь або інше сприяння їхній організації або здійсненню.

За екстремістську діяльність передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 3 тис. 400 грн до 13 600 тис. грн з конфіскацією екстремістських матеріалів, а за її вчинення повторно (рецидив) - штраф від 17 тис. грн до 51 тис. грн, або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк з конфіскацією екстремістських матеріалів (ст. 110-1 Кримінального кодексу України).

Також передбачена адміністративна відповідальність за носіння масок, шоломів або використання інших засобів чи способів маскування, щоб уникнути ідентифікації особистості, у вигляді штрафу від 2 тис. 250 грн до 4 тис. 250 грн або адміністративний арешт на строк до 15 діб (ст. 185-1 Кодексу про адміністративні правопорушення)». Вадим Колесніченко зазначив, що «положення закону про кримінальну відповідальність за екстремістську діяльність і заборону носіння масок пройшли широке громадське обговорення в проектах законів № 2600 від 16.07.2013 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо посилення заходів протидії екстремістської діяльності) і № 3718 від 2.12.2013 р. «Про протидію екстремізму». Вони не є новими або несподіваними для правового поля України».

«Прийняття закону свідчить про те, що Україна йде шляхом впровадження прогресивного досвіду передових світових демократій у сфері захисту прав і свобод людини», - підкреслив він.

«Кримінальна відповідальність за здійснення екстремістської діяльності є в США та низці європейських країн: Німеччині, Франції, Великобританії, Італії, Польщі. Держави, громадські та міжнародні співтовариства активно консолідують свої зусилля з метою протидії та боротьби з екстремістською діяльністю. Зокрема, про актуальність і необхідність боротьби з екстремізмом зазначає Парламентська асамблея Ради Європи в Резолюції № 1344 (2003 р.) «Про загрозу для демократії з боку екстремістських партій і рухів у Європі» та Резолюції № 1754 (2010) «Боротьба з екстремізмом: досягнення, недоліки і невдачі», - звернув увагу парламентарій.

«Свідченням цього є резолюції ООН «Про неприпустимість певних видів практики, яка сприяє ескалації сучасних форм расизму, расової дискримінації та пов'язаної з ними нетерпимості» від 2008, 2009, 2010 років», - сказав він.

«В цілях боротьби з екстремістською діяльністю, ще на 32 засіданні Міжпарламентської асамблеї держав-учасниць СНД (Постанова № 32-9 від 14 травня 2009 року) був прийнятий Модельний закон про протидію екстремізму», - додав Колесніченко.

«Упевнений, що прийняття положень про екстремізм сприятиме утвердженню в Україні прав і свобод людини і громадянина, захисту особистості та суспільства від злочинних посягань, утвердженню державного суверенітету країни і національної безпеки, миру і злагоди в суспільстві», - резюмував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

117