Таку думку висловила член Ради суддів України, суддя Верховного Суду України Галина Канигіна, коментуючи ухвалення Верховною Радою закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів про додаткові заходи захисту безпеки громадян».

Вона зазначила, що «судді як носії судової влади повинні бути захищені державою, коли людина звертається до суду, вона повинна знати, що закон захищає суддю, тоді у останнього виникає обов'язок захистити права того, хто звертається».

Канигіна нагадала, що РСУ неодноразово звертався з питань необхідності посилення захисту суддів, у тому числі в законодавчому порядку, але ці рішення залишалися невиконаними, повідомляє «ЗіБ».

Новоприйнятий закон встановлює обов'язок тих, до кого РСУ звернулася, дати відповідь і вчинити певні дії. Наприклад, ст.127 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» доповнено положенням, яке визначає, що органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи, керівники підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян, яким направлено звернення Ради суддів України з питань забезпечення безпеки суддів, зобов'язані протягом 10 днів з дня його одержання розглянути і дати письмову відповідь. А якщо це неможливо, то розгляд звернення не може перевищувати 30 днів з дня його отримання.

«Таким чином, наші повноваження підкріплені обов'язками тих, до кого звертається РСУ, оскільки згідно з чинним законодавством, РСУ - єдиний орган, який має право активно захищати суддю», - зазначила Канигіна.

Щодо посилення відповідальності за втручання в здійснення правосуддя, і, зокрема, за поширення особистої інформації про суддю та членів його сім'ї, то, член РСУ впевнена, що такі методи тиску неприпустимі.

«Якщо хтось з учасників процесу вважає, що рішення незаконне, його можна оскаржити. А збирати певні сили або коло людей під стінами суду, та блокувати його роботу - неприпустимо в демократичній державі», - підкреслила вона.

«Тому як член Ради суддів України я вітаю прийняття цього закону», - підсумувала Канигіна.

Як раніше повідомляв ForUm, 16 січня Верховна Рада прийняла в цілому закон про внесення змін у закон України про судоустрій і статус суддів і процесуальні закони щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247