Україна планує поглибити співпрацю з Німеччиною у сфері біоенергетики, сільгоспмашинобудування, насінництва та охорони прав на сорти рослин. Про це йшла мова на зустрічі заступника міністра аграрної політики та продовольства України Олександра Сеня з парламентським державним секретарем Федерального міністерства харчування, сільського господарства та захисту прав споживачів ФРН Петером Блейзером.

Переговори відбулися напередодні офіційного відкриття міжнародної виставки-ярмарку «Зелений тиждень 2014» в Берліні. Сторони також обговорили можливість проведення 12 засідання українсько-німецького Аграрного комітету влітку цього року.

«Україна зацікавлена у розвитку двосторонньої співпраці з Німеччиною у сфері сільського господарства. І ми бачимо, що подібні виставки тільки сприяють налагодженню партнерських відносин. Багато вітчизняних сільгоспвиробників представлять свою продукцію на цьому заході, і ми сподіваємося, що тут вони знайдуть нових ділових партнерів», - зазначив Сень на зустрічі.

З ним погодився Блейзер, який зазначив, що Німеччина розглядає Україну як одного з стратегічних партнерів. А свідченням ефективної співпраці є робота українсько-німецького Аграрного комітету. Чергове 12 засідання сторони планують провести в Україні влітку цього року.

В рамках зустрічі Олександр Сень заявив, що українська сторона хотіла б поглибити співпрацю у такому напрямку, як біоенергетика. Країни вже мають досвід такого співробітництва - українсько-німецький Коопераційний проект «Сприяння використанню відновлюваних джерел в енергетичних цілях». У його рамках була проведена гармонізація українського законодавства в галузі біоенергетики з законодавством ЄС, проведено навчання фахівців, надана допомога в сертифікації біомаси, яка експортується з України, відповідно до вимог ЄС.

Також ще одним перспективним напрямком для співробітництва є сільгоспмашинобудування. Протягом 2013 року, завдяки сприянню міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка, були проведені зустрічі з представниками таких іноземних компаній, як CLAAS, John Deer, які зацікавлені у налагодженні співробітництва в галузі сільгоспмашинобудування.

Третім перспективним напрямком співробітництва між Україною і Німеччиною є сфера насінництва та охорони прав на сорти рослин.

Нагадаємо, що за 11 місяців 2013 року сума товарообігу сільськогосподарської продукції між Україною та Німеччиною склала 843,3 мільйона доларів, що на 108 мільйонів більше, ніж за аналогічний період 2012 року. З них сума експорту склала понад 210 мільйонів доларів, що майже на 86 мільйонів доларів більше, ніж за аналогічний період 2012 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

122