Додатковий контроль за діяльністю громадських об'єднань, що фінансуються з-за кордону, необхідний для запобігання прихованого і незаконного втручання іноземних суб'єктів у політичну діяльність держави, зниження потенційних загроз національній безпеці та для недопущення випадків фінансування екстремістських, терористичних чи інших злочинних організацій з іноземних джерел. Так прокоментував введення в законодавство поняття «громадське об'єднання, яке виконує функції іноземного агента», народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів Олександр Стоян, повідомляє прес-служба ПР.

За його словами, в законодавство України введено поняття «громадське об'єднання, яке виконує функції іноземного агента». «До іноземних агентів відноситимуться ті громадські об'єднання, які для забезпечення своєї діяльності отримують грошові кошти або майно з іноземних джерел та беруть участь у політичній діяльності на території України. Для таких громадських об'єднань введено зобов'язання - повідомляти про відповідність таким критеріям та виконувати певні додаткові обов'язки. Наприклад, подавати і публікувати звіти про свою діяльність, вести окремий бухгалтерський облік і так далі», - пояснив парламентарій.

Також він зазначив, що встановлення додаткового контролю за діяльністю громадських об'єднань, що фінансуються з-за кордону, необхідне для запобігання прихованого і незаконного втручання іноземних суб'єктів в політичну діяльність держави, зниження потенційних загроз національній безпеці та для недопущення випадків фінансування екстремістських, терористичних чи інших злочинних організацій з іноземних джерел.

«Такі пропозиції відповідають міжнародній практиці. Зокрема, подібне законодавство про статус іноземного агента діє в США (закон FARA ) і в Російській Федерації», - резюмував Стоян.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

137