Законодавчі нововведення, спрямовані на посилення гарантій безпеки суддів відповідають європейській практиці і стануть одним із стимулів для мінімізації, в тому числі й корупційних проявів в стінах будинків правосуддя. Таку думку висловив політичний експерт Юрій Кочевенко.

За словами експерта, говорити про те, що після прийняття закону українське правосуддя відразу одужає від хвороби корупції, звичайно ж, не варто. Однак, як свідчить світовий досвід, жорсткість у вітчизняному законодавстві відповідальності за тиск на суд, а тим більше збір інформації про служителів Феміди і погрози на їхню адресу, стане досить потужним стимулом для одужання української судової системи.

«Ні для кого не секрет, що багато суддів, особливо початківців, приймають рішення під тиском. Не секрет також, що багатьом погрожують. В Україні дійшло навіть до вбивства. Як відомо в минулому році сталося жахливе вбивство родини харківського судді Трофімова. Вбили також суддю Шевченківського районного суду Києва Зубкова. Так ось, за аналогічні злочини в Америці загрожує у кращому випадку довічне ув'язнення. Саме до такої міри покарання був засуджений у минулому році житель Флориди, який 22 червня вбив федерального суддю за те, що останній відмовився достроково погасити злочинцеві судимість», - говорить експерт.

Він додав також, що за останні кілька років в Україні було здійснено безліч інших злочинів проти працівників судів, пов'язані з виконанням ними своїх службових обов'язків. «Вважаю, що дані законодавчі нововведення своєчасні. Однак хотілося б, щоб наші законодавці посилили для балансу і відповідальність суддів за корупційні діяння та порушення присяги. Простіше кажучи, гарантії безпеки суддів слід підкріпити гарантіями покарання хабарників», - резюмував Кочевенко.

Як відомо, 16 січня, Верховна Рада України прийняла закон № 3879 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і процесуальні закони про додаткові заходи захисту безпеки громадян».

Зміни до статті 376 КК України свідчать про те, що «незаконний збір, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації щодо судді, його близьких родичів чи членів сім'ї, поширення матеріалів або інформації, що носять явно образливий характер і демонструють зневагу до судді або правосуддя, тиск, залякування або втручання в будь-якій іншій формі в діяльність судді, вчинені з метою помсти, перешкоджання виконання суддею службових обов'язків або з метою добитися винесення неправосудного рішення, або публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій карається штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до двох років».

Також закон спрощує процедуру притягнення до адміністративної відповідальності за прояв неповаги до суду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

105