Посилення адміністративної відповідальності за правопорушення під час проведення масових акцій, передбачене в прийнятому парламентом законі «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальні закони про додаткові заходи захисту безпеки громадян», давно назріло і відповідає європейським стандартам. Такої думки дотримується заступник директора Інституту сімейної та молодіжної політики Юрій Кочевенко.

Необхідність прийняття закону експерт пояснює тим, що порушення правил мирних зібрань громадян набули в Україні масового характеру. І це тягне за собою не тільки порушення громадського порядку, але і злочини, що загрожують національній безпеці держави, - захоплення адміністративних будівель, блокування транспортних комунікацій, перешкоджання роботі органів державної влади та місцевого самоврядування і так далі.

Кочевенко зазначив, що посилення відповідальності за допущені під час мирних зібрань порушення відповідає європейській практиці.

«Наприклад, у Німеччині передбачена кримінальна відповідальність за маскування особи, носіння шоломів, щитів та інших спецзасобів під час масових акцій. Аналогічний закон діє і у Франції. Маніфестантам, які приховують свої обличчя за масками, загрожує трирічний термін ув'язнення або штраф розміром 45 000 євро», - констатував політолог. За його словами, кримінальне покарання за аналогічні правопорушення діють у США, Канаді та інших країнах.

«Порушення правил мирних зборів карається штрафом до 5000 фунтів у Великобританії, до 1 року тюремного ув'язнення у Німеччині та Італії, до 10 років в'язниці в США і до 5 років у Франції, і так далі. Таким чином, вважаю, що українські законодавці прийняли досить м'який закон, якщо порівнювати його з законодавством європейських країн», - сказав експерт.

Як відомо, 16 січня, Верховна Рада України ухвалила законопроект під номером №3879, що посилює правила проведення мирних зібрань. За цей документ проголосували 235 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Закон забороняє брати участь у масових акціях в масках, шоломах «або з використанням інших засобів чи способів маскування» (карається штрафом або арештом до 15 діб), встановлювати під час акцій без дозволу намети та «інші малі архітектурні форми», а також імпровізовані сцени (максимальне покарання також становить 15 діб арешту).

Авторами законопроектів виступили народні депутати України від фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко і Володимир Олійник.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

185