Закладений у Державний бюджет України на 2014 рік прогноз зростання валового внутрішнього продукту на рівні 3% є реалістичним, зазначив директор департаменту стратегічного планування розвитку економіки Мінекономрозвитку Євген Олейников під час круглого столу на тему «Макроекономічні тенденції-2014: прогнози і сценарії».

«3% - це складно, але реально», - підкреслив він.

За його словами, зростання вітчизняної економіки в поточному році буде залежати від низки факторів, зокрема, очікується пожвавлення розвитку світової економіки та основних торгових партнерів України, що прогнозується багатьма міжнародними організаціями.

«Зростання економіки України в поточному році буде ґрунтуватися на тих позитивних факторах, які на сьогодні мають місце. Це зростання економіки ЄС і, відповідно, зростання споживання попиту на наші товари, друге - це нормалізація економічних відносин з Російською Федерацією, тобто повернення на ті ринки, на яких ми в минулому році втрачали позиції, і третє - це перспективи відносин з КНР», - зазначив Олейников.

При цьому він підкреслив важливість активізації економічних відносин з РФ, як з основним, і Китаєм, як з перспективним, ринками збуту українського експорту.

«Росія і Китай - це готові ринки для наших товарів, і що важливо, товарів так сказати, кінцевого споживання. Так, КНР цікавлять товари нашої авіапромисловості, машинобудування і інші напрямки, які не покриваються їхнім власним виробництвом, а для Росії це, знову ж машинобудування, продукти харчування, тобто кінцеві товари. Тому перспективи є, і вони позитивні», - підкреслив експерт міністерства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

412