За порушення закону про державну мову в 2013 році до адміністративної відповідальності притягнуто 1 тис. 157 осіб. Про це повідомив Центр державної мови (ЦДМ) Латвії.

У 52% випадків штраф був застосований «за невживання латиської мови в обсязі, необхідному для виконання службових обов'язків». Найчастіше це стосувалося працівників сфери послуг. Ще 33% було виписано штрафи за реалізацію товарів без маркування держмовою або не перекладену на латиську мову інструкцію до товару. За вивіски і оголошення, які також не було перекладено на держмову, було виписано ще 8% штрафів, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Загалом Центр державної мови в 2013 році отримав 1 тис. 194 скарги від населення про порушення закону. Всього відомство провело 5 тис. 700 мовних перевірок і відкрило 2 тис. 292 адміністративні справи.

У Латвії проживають понад 2 млн осіб, з яких російськомовні становлять близько 40%. При цьому в столиці Ризі російськомовне населення становить близько 45%, в найбільших містах на сході республіки Даугавпілсі - понад 80%, в Резекне - більше 50%.

Єдиною державною мовою в Латвії є латиська, а російська вважається іноземною. Парламент країни неодноразово відкидав будь-які спроби російськомовної опозиції змінити цю ситуацію, а також дати російській мові статус другої робочої в законодавчому органі.

У лютому 2013 року правозахисники на загальнонаціональному референдумі спробували домогтися надання російській мові статусу другої державної в Латвії, але більшість громадян не підтримали цю ініціативу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163