Використання девальвації національної валюти, а також інфляційного механізму для активізації економічних процесів, не є ефективним для України, зазначив директор департаменту стратегічного планування розвитку економіки Мінекономрозвитку Євген Олейников під час круглого столу на тему «Макроекономічні тенденції-2014: прогнози і сценарії».

«Уряд не буде використовувати такі інструменти, як локомотиви економічного зростання, - це однозначно, оскільки такі прості, але неправильні рішення можуть призвести зовсім не до зростання, а до інших негативних результатів. Головне, що потрібно сьогодні нашій економіці, - це передбачуваність, а для реального сектора це взагалі критично важливо», - підкреслив він.

Представник Міністерства повідомив, що девальвація національної валюти з метою нарощування доходів експортерів в українських реаліях буде мати зворотні наслідки.

«Наша промисловість дуже сильно залежить від імпорту, наприклад, обладнання, сировини, супутніх товарів, і як тільки ми послаблюємо гривню адекватно зростанню доходів експортерів, зростуть і їхні витрати, тому що вони здійснюються в іноземній валюті», - пояснив Євген Олейников.

Що стосується інфляції, то підтримання її на високому рівні виллється для України зростанням імпорту, оскільки інфляційний механізм стимулювання економіки в Україні діє інакше, ніж у розвинених країнах.

«Як діє товаровиробник у розвиненій країні, коли він розуміє, що завдяки діям Уряду зросте споживчий попит? Він збільшує виробництво. Як діє товаровиробник в Україні, а точніше діяв до 2008 року, коли ми вступили в СОТ? Він збільшував ціну, тому у нас інфляція сягнула двозначних показників. У 2008 році ми відкрилися для СОТ і у нас почав зростати стрімкими темпами імпорт. Сьогодні інфляція спрацює на зростання імпорту», - зазначив експерт Мінекономрозвитку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1384