Верховна Рада України дозволила Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) обмежувати доступ до Інтернету на підставі висновку експерта.

За ухвалення проекту закону №3879 (зареєстрований у Верховній Раді депутатом-регіоналом Вадимом Колесніченком) проголосувало 235 з 226 необхідних для ухвалення рішення депутатів.

Законопроект, зокрема, передбачає внесення змін до закону «Про телекомунікації», що розширюють повноваження НКРЗІ можливістю приймати рішення щодо обмеження доступу абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі Інтернет, через які здійснюється поширення інформації, що суперечить закону, або через які провадиться діяльність без державної реєстрації інформагентств. Рішення повинне прийматися на підставі висновку експерта про належність інформації до такої, поширення якої суперечить закону.

НКРЗІ також уповноважена приймати рішення про відновлення доступу до веб-ресурсів у разі усунення незаконної інформації з сайту.

Рішення про обмеження доступу може бути оскаржене в суді.

Ініціювання розгляду питань, пов'язаних з обмеженням доступу до веб-ресурсів, здійснюються у порядку, встановленому Кабінетом міністрів.

У пояснювальній записці до законопроекту, зокрема, зазначається, що соціальні мережі використовуються для розпалювання ворожнечі на соціальному, національному, політичному та мовному ґрунті. «Нерідко під видом самоорганізації громадян інтернет використовується для маніпулювання ззовні, внаслідок чого здійснюється істотне зростання конфліктності, жорстокості, безжалісності і насильства серед населення, що призводить до зниження рівня моральності та системного нанесення шкоди законним правам та інтересам громадян і суспільства, інтересам держави в цілому», - наголошується в записці.

Крім того, прийнятий закон встановлює обов'язок операторів і провайдерів телекомунікацій на підставі рішення комісії здійснювати обмеження доступу своїх абонентів до таких сайтів.

На даний момент обмеження доступу до веб-ресурсу можливе тільки на підставі рішення суду, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Закон також зобов'язав операторів, що використовують телекомунікаційні мережі, за свій рахунок купувати і встановлювати на мережах технічні засоби, необхідні для здійснення оперативно-розшукових заходів, тоді як раніше закон зобов'язував операторів тільки встановлювати такі кошти за свій рахунок.

Ще однією зміною в закон «Про телекомунікації» є норма обов'язкового ліцензування надання послуги доступу до інтернету (раніше інтернет-провайдерів тільки вносили до реєстру НКРЗІ і не ліцензіювали).

Крім того, закон вводить поняття ідентифікаційної телекомунікаційної картки - засобу, який використовується для ідентифікації кінцевого обладнання абонента в мережі (SIM-картка, USIM-картка тощо). Надання телекомунікаційних послуг з використанням картки здійснюється на підставі укладеного між оператором телекомунікацій і споживачів договору в порядку, передбаченому законодавством.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

465