Верховна Рада України внесла зміни до Кримінального кодексу, якими посилила відповідальність за масові заворушення, блокування та захоплення державних або громадських будівель.

Відповідний закон, авторами якого є депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Володимир Олійник, був прийнятий на засіданні парламенту в четвер.

Згідно з прийнятими змінами, за організацію масових заворушень, що супроводжувалися насильством, погромами, знищенням майна, захопленням будівель і споруд, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років. У попередній версії Кримінального кодексу максимальне покарання за такі дії було 8 років, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Заклики до здійснення дій, що загрожують громадському порядку, передбачають покарання у вигляді обмеження свободи на строк до 5 років або позбавлення волі на строк від 2 до 6 років. Раніше такі дії передбачали штраф, арешт до 6 місяців або обмеження волі до 3-х років.

Групове порушення громадського порядку тягне за собою штраф, арешт на строк до 6 місяців або позбавлення волі до 2 років. У попередній версії закону такі дії передбачали штраф або арешт до 6 місяців.

Захоплення державних або громадських будівель і споруд карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на строк від 3 до 6 років. До цієї статті додається ще покарання за блокування будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів держвлади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян - обмеження свободи на строк до 5 років або позбавлення волі на такий же термін.

За порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, в тому числі «неподалік від органів державної влади, місцевого самоврядування, установ, підприємств, організацій, житла чи іншого володіння особи» закон передбачає штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до десяти діб. У разі рецидиву протягом року - штраф від двохсот п'ятдесяти до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб

Введена також норма про те, що «участь у зборах, мітингу, вуличній ході, демонстрації, іншому масовому заході в масці, шоломі або з використанням інших засобів або способів маскування з метою уникнення ідентифікації особистості, або наявність у особи, яка бере участь у такому заході, відкритого вогню, піротехнічних засобів (освітлювальних, сигнальних, імітаційних), зброї, спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії, вибухових або легкозаймистих речовин, предметів, спеціально пристосованих або заздалегідь заготовлених для вчинення протиправних дій, а також участь у такому заході без дозволу органів внутрішніх справ у форменому одязі, одязі, який повторює чи схожий на формений одяг працівників правоохоронних органів чи військовослужбовців», тягнуть за собою штраф від 150 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

За установку без дозволу органів внутрішніх справ наметів чи інших конструкцій, використовуваних як сцена, звукопідсилюючої апаратури для проведення зборів, мітингів, вуличної ходи або демонстрацій загрожує штраф від 250 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163