Завдяки відновленню традиційних ринків збуту української продукції, а також відкриття нових джерел зовнішнього фінансування, уряд має всі шанси досягти закладеного в державному бюджеті 2014 року економічного зростання.

Таку думку висловив генеральний директор інвестиційно-банківської компанії «European Capital Management» Вадим Браїловський, коментуючи ухвалення держбюджету.

«На тлі загального відновлення світової економіки і, відповідно, традиційних ринків збуту української продукції хімічної промисловості, металургії, електроенергетики та сільського господарства - можна очікувати зростання ВВП на рівні 1,5%-2 %. Цифра 3% зростання виглядає досить оптимістично, але з урахуванням кредитів Російської Федерациії в 15 млрд доларів і домовленості про кредити та інвестиції розміром майже 30 млрд доларів з Китаєм цілком може бути здійсненною», - заявив він.

Зокрема, за словами фінансиста, російський кредит на 15 мільярдів доларів був спрямований на збалансування бюджету.

Браїловський також звернув увагу на збільшення в державному кошторисі допомоги регіонам.

Він нагадав, що документ передбачає збільшення фінансування Державного фонду регіонального розвитку порівняно з 2013 роком майже в 4 рази.

Таким чином, за його словами, можна говорити про реалізацію основної складової реформи Президента України Віктора Януковича про місцеве самоврядування – децентралізацію влади, фінансову самостійність регіонів та збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

«У своїй політиці влада прагне поступово переміщувати центр ваги в регіони України і підсилювати місцеве самоврядування, працювати над децентралізацією влади», - додав він.

Водночас, фахівець звернув увагу на соціальну складову головного фінансового документа.

За його словами, закладені в ньому збільшення зарплат і соціальних виплат дозволять збільшити витрати домогосподарств, які, в свою чергу, будуть свідчити про економічне зростання України.

Нагадаємо, сьогодні за прийняття бюджету проголосували 249 з 261 зареєстрованих у сесійній залі народних депутатів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

150