В рамках підписаної в 2012 році кредитної угоди між Україною і Китаєм, Піднебесна щорічно може експортувати в нашу країну засобів захисту рослин тільки на 70-100 мільйонів доларів. Загальний же їхній імпорт сягає 1 мільярда доларів. Ніякого квотування, або ж обмеження ввезення на територію України пестицидів не існує. Цей ринок регулюється ринковими відносинами. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства.

«Згідно з вітчизняним законодавством, державні контролюючі служби відповідають за якість засобів захисту рослин, які імпортуються в Україну, в межах своєї компетенції. І оскільки ринок пестицидів України регулюється ринковими відносинами, ніякого квотування або обмеження ввезення на територію України пестицидів не існує», - зазначили у відомстві.

Також в Мінагрополітики заявили, що звинувачення в урядовій протекції китайських засобів захисту рослин є безпідставними.

«За останні роки спостерігається збільшення загального імпорту пестицидів. Пов'язано це із зростанням сільгоспвиробництва в цілому і поліпшенням технології вирощування та системи захисту рослин. Але за останні два роки обсяг загальних поставок пестицидів в Україну з КНР зменшився. Спостерігається збільшення обсягів імпорту пестицидів мультинаціональних хімічних концернів майже вдвічі і зменшення обсягів поставок пестицидів з КНР», - зазначають в міністерстві.

Так, в рамках підписаної в 2012 році кредитної угоди між Україною і КНР, Україна може отримувати кошти засоби захисту рослин на суму до 70-100 мільйонів доларів щорічно. Ці кошти йдуть на кредитування сільгоспвиробників під час форвардних закупівель зерна через ДПЗКУ. Загальний же обсяг імпорту пестицидів становить майже 1 мільярд доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

126