Населення поступово зменшує свою присутність у валютному сегменті, віддаючи перевагу роботі з національною валютою. Про це заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олена Щербакова.

«Варто сказати велике спасибі населенню, яке поводилося дуже адекватно, зважено. Обсяг операцій з готівковою іноземною валютою впав у рази, незважаючи на певні події кінця року, ми не спостерігали збільшення попиту. Він впав у 3,5 рази», - сказала вона.

Представник центробанку нагадала, що у 2012 році чистий попит на готівкову іноземну валюту склав 10,2 млрд доларів США, тоді як у 2013 році він впав до 2 млрд доларів США.

Щербакова констатує, що населення поступово зменшує свою присутність у валютному сегменті на користь збільшення операцій з національною грошовою одиницею.

«Зменшується валютне навантаження за валютними кредитами, особливо серед населення. Якщо взяти 2008-2009 рр., там була колосальна заборгованість близько 21-22 млрд грн, це за всіма видами валют заборгованості фізосіб. Звичайно, це і навантаження на банки, навантаження на населення, це нервозність населення, як обслуговувати ці кредити. Сьогодні людина впевнена в нормальному обслуговуванні кредиту, а банки розраховують на те, що позики будуть погашатися», - додала вона.

Дана тенденція, за її словами, знайшла позитивне відображення на поведінці пасивів банківської системи, які забезпечуються стабільним припливом гривневих депозитів.

Якщо в 2012 р. у структурі приросту вкладів населення превалювали депозити в іноземній валюті (темпи їх приросту становили 21,8% порівняно з 16,3% у національній валюті), то в 2013 р. ситуація радикально змінилася. Вклади населення в гривнях збільшилися на 38%, тоді як в іноземній валюті - менше 1%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

102