Генеральна прокуратура України визнала потерпілими 27 журналістів за результатами розслідування подій, що сталися під час масових акцій 1 грудня 2013 року у місті Києві. Про це повідомила ГПУ Комітету з оперативного реагування на інциденти за участю ЗМІ, який діє при Міжвідомчій робочій групі з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, повідомляє прес-служба Президента України.

«За результатами розслідування прийняті заяви та визнані потерпілими 27 представників засобів масової інформації», - наголошується в повідомленні. На сайті розміщено список журналістів.

Як нагадують у ГПУ, слідчим управлінням прокуратури міста Києва 2 грудня 2013 р. розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України за фактом перевищення повноважень співробітниками міліції.

Крім того, за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів під час цих подій та заподіяння їм тілесних ушкоджень внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.171 Кримінального кодексу України. Зазначені кримінальні провадження об'єднані в одне.

За даними ГПУ, призначено низку судово-медичних експертиз, виконання яких наразі триває.
Як раніше повідомляв ForUm, після того, як у ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності відбулися сутички між правоохоронцями та мітингувальниками, 1 грудня десятки тисяч українців вийшли на вулиці столиці з протестом.

Однак 1 грудня близько 14.00 невідомі почали штурм Адміністрації Президента.

У київську міліцію надійшло 21 повідомлення про нанесення тілесних ушкоджень представникам мас-медіа під час висвітлення ними подій, які відбувалися в столиці 1 грудня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2092