Україна зможе посилити захист приватних інвесторів, що працюють на фондовому ринку, гарантувавши їм компенсаційні виплати в разі нездатності інвестиційної компанії виконати свої зобов'язання.

Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов, коментуючи схвалений на сьогоднішньому засіданні Кабміну урядовий законопроект «Про систему гарантування інвестицій фізичних осіб на фондовому ринку», розроблений НКЦПФР (Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку).

«У разі ухвалення парламентом документа, ми отримаємо правову основу для створення Фонду гарантування інвестицій фізосіб. Подібні структури, наприклад, у Європі працюють повсюдно, дозволяючи всім професійним учасникам фондового ринку нести солідарну відповідальність перед інвесторами», - підкреслив Арбузов.

За його словами, законопроект передбачає, що разові внески учасників фонду складуть близько 1% статутного капіталу, а поточні - 0,1% середньоквартальної вартості інвестицій фізичних осіб (відповідно, здійснювати їх необхідно буде щоквартально). Це, на думку авторів законопроекту, дозволить встановити розмір компенсаційних виплат на рівні 90% неповернених інвестицій.

Перший віце-прем'єр-міністр особливо акцентував увагу на тому, що документ спрямований на приведення законодавства України у відповідність з вимогами законодавства Європейського Союзу. «Всі держави-члени ЄС повинні мати такі схеми для захисту дрібних інвесторів, тому ухвалення документа є також завданням для України в рамках євроінтеграційних процесів», - заявив Арбузов.

Після проведення всіх необхідних процесуальних дій схвалений Кабінетом Міністрів законопроект буде зареєстрований у парламенті.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147