Оскільки в Україні церква відокремлена від держави, заклики колишнього глави УГКЦ Любомира Гузара до силового протистояння є думкою приватної особи, а не церковного діяча.

Таку думку висловив політичний експерт Дмитро Джангіров, коментуючи заяву Гузара, згідно з якою українці мають право протестувати зі зброєю в руках.

«Зрозуміло, в нашій країні, де церква відокремлена від держави, дана думка є приватною думкою громадянина України Гузара. Однак, з урахуванням його високого авторитету серед українських католиків східного обряду, така думка, висловлена публічно, може стати каталізатором протиправних дій протестувальників», - застеріг він.

У зв'язку з цим експерт зазначив, що українській дипломатії варто звернути увагу Священного Престолу на заяву кардинала Гузара.

Крім того, Джангіров звернув увагу, що заклики Гузара до силового протистояння йдуть врозріз з церковними канонами.

«Заява пана Гузара про право народу на опір унікальна: вищий духовний авторитет третьої за чисельністю християнської конфесії посилається не на Святе Письмо, а на «природне» право - винахід атеїстів Епохи Відродження», - підкреслив політолог.

Нагадаємо, що раніше екс-глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар заявив в інтерв'ю газеті «Україна Молода», що протестувальники мають право на збройний опір. Гузар вважає, що право на опір є природним і не вимагає писаної форми.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

173