Закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання з приводу подій, які були під час проведення мирних зібрань» необхідно доопрацювати. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на брифінгу у Кабінеті Міністрів заявила міністр юстиції Олена Лукаш.

«Щодо сподівань окремих осіб, притягнутих до відповідальності щодо застосування амністії, необхідно зазначити, що Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання з приводу подій, які були під час проведення мирних зібрань», який ще називають законом про амністію, є політичним компромісом і жодного слова про амністію не містить», - заявила Лукаш.

Вона зазначила, що цей закон фактично запроваджує новий для національного законодавства правовий інститут, не передбачений на сьогоднішній день ні Конституцією, ні Кримінальним кодексом України.

«І хоча за своєю формою представлений у законі інститут схожий на звільнення від покарання на підставі амністії, але слово «амністія» там відсутнє, механізми амністії теж відсутні», - додала вона.

Лукаш зазначила, що враховуючи те, що кожна зі статей цього закону повністю або частково суперечить Кримінальному кодексу, Кримінально-процесуальному кодексу, закону України «Про амністію», реалізація на практиці такого закону є проблематичною.

«Чому так відбулося, варто запитати в авторів законопроекту, які так рекламували його норми», - сказала Лукаш.

За її словами, для забезпечення виконання закону, його положення необхідно кореспондувати з іншими законами.

«Визначивши чітке коло правопорушень з відповідальністю, за скоєння яких будуть звільнятися особи, які брали участь в акціях протесту, особливий процесуальний порядок реалізації закону, коло уповноважених органів відповідно до положень закону. У таких умовах існує необхідність у здійсненні заходів законодавчого і організаційного характеру для визначення відповідних процесуальних процедур, які дозволили б забезпечити практичне застосування закону. Він вимагає змін - відповідальних, а головне - професійних», - резюмувала міністр.

Як раніше повідомляв ForUm, голова Верховної Ради України Володимир Рибак пропонує внести зміни в Закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання з приводу подій, які були під час проведення мирних зібрань».

23 грудня Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання з приводу подій, які були під час проведення мирних зібрань», який Верховна Рада України ухвалила 19 грудня.

25 грудня член Ради суддів України, заступник голови Вищого спеціалізованого суду України (ВССУ) з розгляду цивільних і кримінальних справ Павло Гвоздик заявив, що цей закон не може бути застосований на практиці ні правоохоронними органами, ні судом за відсутності в законодавстві механізмів його реалізації.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

477