Заяву настоятеля УГКЦ Любомира Гузара про право народу на збройний опір не можна розцінювати як його власні переконання. Це давня дискусія. Однак не завадило б запитати у священнослужителя, чи варто було йому апелювати до цієї дискусії саме зараз, коли українці чекають від церковників закликів до примирення, пошуку компромісних рішень для виходу країни з кризи. Таку точку зору висловив керівник Інституту української політики Кость Бондаренко.

На думку політолога, слова про право народу на збройний опір владі насправді йому не належать. «Це стандартна і вже давно заїжджена фраза. З приводу цього давно ведуться в суспільстві дискусії. Інша справа, що Гузар є знаним інтелектуалом і користується заслуженим авторитетом у середовищі віруючих. Я би поставив питання інакше - чи варто главі Української греко-католицької церкви апелювати до подібних дискусій саме зараз, у світлі загострення політичних подій в Україні», - говорить Бондаренко.

За його словами, на даний момент українці чекають від священнослужителів іншого роду заяв та дискусій. «Сьогодні від церкви залежить дуже багато у вирішенні політичного конфлікту. Люди чекають від священиків закликів до світу, пошуку компромісу для виходу країни з кризи, недопущення силового протистояння і кровопролиття. Безумовно, що подібні міркування кардинала Гузара можуть бути неоднозначно сприйняті деякими людьми», - підсумував політолог.

Як відомо, в газеті «Україна молода» вийшло скандальне інтерв'ю з кардиналом УГКЦ Любомиром Гузаром. Відповідаючи на запитання журналіста, він заявив про те, що у разі застосування надзвичайної сили владою, народ має право надавати їй збройний опір.

«Бувають ситуації, коли збройний опір є дозволеним. Коли влада застосовує надмірну силу, народ має право захищатися зброєю. Кожен з нас має право захищатися...», - заявив священик.

Гузар додав, що право на опір є природним і не вимагає писаної форми. «Не треба прописувати в конституціях - це є закон природи. Я маю право захищати себе та своїх ближніх. Як кожна людина», - підкреслив кардинал.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186