Договір про Зону вільної торгівлі з Європейським Союзом може призвести до втрати конкурентоспроможності української металургії і зростання собівартості відповідної продукції.

Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, відкриваючи засідання уряду, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

«Більшість мит між Україною і ЄС були практично обнулено внаслідок вступу України до СОТ, водночас договір про ЗВТ з ЄС передбачає подальше зниження мит. Враховуючи низьку додану вартість українського експорту металопродукції, це може призвести до подальшої втрати конкурентоспроможності», - сказав Азаров.

Крім того, за словами глави уряду, вітчизняні металурги можуть зіткнутися з різким зростанням собівартості продукції через великі витрати на сировину та природоохоронні заходи.

«Ставки мита на брухт легко легованого чорного металу, брухт кольорових металів та напівфабрикатів, нержавійки після закінчення перехідного періоду знизяться з 15% до 0, а виконання екологічних умов договору потребуватиме значних інвестицій», - наголосив прем'єр.

Азаров упевнений, що якщо Україна не передбачить умови захисту вітчизняної металургії, то через кілька років стане більш вигідно вирізати весь метал в країні і продавати його на переплавку, ніж вкладати кошти в робочі місця.

«Це неприйнятний для нас шлях, оскільки йдеться про ключовий комплекс нашої промисловості, в якому зайняті сотні тисяч працівників вугільної галузі, енергетики і транспорту. Доходами цих працівників живе малий і середній бізнес. Тому ми змушені знайти вигідні для України умови імплементації відповідної частини договору з ЄС», - резюмував глава уряду.

Тетяна Григор’єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

772