Доступ до позикового фінансування є важливим чинником розвитку вітчизняного бізнесу.

Про це глава управління аналізу і розробки економічної політики Генерального економічного департаменту Нацбанку України Іван Гольченко заявив під час презентації звіту Світового банку з проблем і перспектив розвитку приватного сектору в Україні, повідомляє кореспондент Forum'у.

За словами фінансиста, вартість кредитних ресурсів в країні залишається високою, і НБУ робить послідовні зусилля щодо їхнього здешевлення. «Зокрема, цьому покликане сприяти зниження облікової ставки до 6,5%», - зазначив експерт.

І додав, що ще одним важливим питанням є захист прав кредиторів, а також в цілому недостатній розвиток ринків капіталу. «По всіх цих напрямках йде планомірна робота, включаючи ініціювання, прийняття і впровадження реформаторського законодавства», - запевнив він.

У свою чергу, заступник голови департаменту державної регуляторної політики та розвитку підприємництва Мінекономрозвитку (МЕРТ) Леонід Буравльов підтвердив, що в розвитку приватного бізнес-сектору в Україні зберігається низка проблем - але профільні держоргани працюють над їхнім вирішенням.

«Так, МЕРТ в Кабміні координує заходи з дерегуляції, і в цій сфері досягнуто певних успіхів, послаблено тиск контролюючих органів на бізнес. Тепер планова перевірка навіть високоризикових компаній можлива лише раз на рік, а більш надійних - ще рідше. Водночас досить актуальною залишається завдання впровадження реформ, що проводяться на місцевому рівні, а не тільки в центрі. А наша програма розвитку малого і середнього підприємництва передбачає такі досить нові для країни інструменти держпідтримки сектора, як часткова компенсація ставок за кредитами, лізингові схеми та ін.», - повідомив чиновник.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

99