США називають «історичним кроком» день, коли 20 років тому Україна відмовилася від ядерної зброї.

У зв'язку з цим заяву від імені Державного департаменту США зробила заступник директора департаменту Марі Харф (Marie Harf): «В цей день, 20 років тому, президенти України, Сполучених Штатів Америки та Російської Федерації підписали тристоронню заяву про те, що призвело до виведення всіх видів ядерної зброї з території України. Ця заява заклала основу для приєднання України до договору про Нерозповсюдження Ядерної зброї (ДНЯЗ)», - йдеться в прес-релізі.

Держдеп США нагадав, що у той час «три президенти взяли зобов'язання вивезти всі ядерні боєголовки з території України в обмін на компенсацію Україні», в тому числі з боку США. У цьому зв'язку Держдеп згадав допомогу Нанна-Лугара по спільному Зменшенні Загроз для покриття витрат на забезпечення безпечного і надійного знищення міжконтинентальних балістичних ракет, стратегічних бомбардувальників, міжконтинентальних балістичних ракет й інших об'єктів ядерної інфраструктури в Україні.

«Президенти Борис Єльцин і Білл Клінтон інформували президента України Леоніда Кравчука, що Сполучені Штати і Росія були готові надати гарантії безпеки України. У свою чергу Україна приєдналася до ДНЯЗ, і договір СНО набув чинності», - говориться в прес-релізі.

Крім того, Держдеп зазначає, що «історичний акт України в 1994 році і її подальші зусилля за останні два десятиліття сприяли тому, що ДНЯЗ залишається наріжним каменем режиму ядерного нерозповсюдження».

«З наближенням 2015 року, коли відбудеться конференція з розгляду дії ДНЯЗ, Сполучені Штати розраховують на всіх держав-учасників, які будуть працювати разом метою зміцнення цього договору, що лежить в основі міжнародної безпеки протягом майже 45 років», - підкреслює американський Держдеп.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1344