Космічний інфрачервоний телескоп Спітцер виявив червону палаючу галактику, гарячі зірки якої ледь видно крізь гігантські хмари пилу і диму.

Галактика, названа Messier 82, була раніше відома, як скупчення відносно молодих і дуже масивних зірок. За допомогою Спітцера астрономам вдалося побачити, що всі зірки, що знаходяться там, в буквальному сенсі оповиті димом.

«Людство ніколи не бачило нічого подібного», - говорить доктор Чарльз Енгельбрахт з Університету Арізони. «Ця незвичайна галактика генерує величезну кількість диму, який її щільно огортає. Але у даної галактики є ще одна характерна властивість - вона дуже яскрава, набагато яскравіша, ніж більшість інших».

На отриманих зображеннях видно, що Messier 82 відноситься до галактик неправильної форми, оскільки сама вона не має чітко виражених контурів, але її перетинає дуже яскрава біло-блакитна смуга. По бокам цієї галактики розташовані величезні хмари диму. Цей дим згідно з спектральним аналізом, дуже схожий на автомобільні вихлопи.

Як кажуть вчені, ці хмари складаються з поліциклічних ароматичних вуглеводнів. Незважаючи на гарне звучання назви, для людей це речовина дуже токсична. Як правило, вона утворюється внаслідок згоряння низки органічних матеріалів. В галактиці Messier 82 такий дим був утворений внаслідок горіння зірок, сонячний вітер і радіація яких викидають дим у відкритий космос.

За підрахунками астрономів, ці хмари справді величезні - вони простягаються на 20 000 світлових років від краю галактики. Цікаво, що на такій відстані вже немає жодної зірки з Messier 82.

Варто зауважити, що вчені і раніше знали про цю галактику, але до сьогоднішнього дня вважалося, що навколо цієї галактики розташовані не димові, а газові хмари.

Разом з тим, вчені визнають, що є одна загадка, на яку вони поки не можуть дати відповіді по всіх фізичних законах, галактичний дим повинен прийняти форму галактики внаслідок сили її тяжіння, але, судячи із зображення, цього чомусь не відбувається. Розташування диму таке, що складається враження, ніби у центрі галактики знаходиться якийсь об'єкт, який з величезною силою викидає дим, причому робить це не постійно, а, ніби подаючи сигнали.

Глактика Messier 82 розташована за 12 мільйонів світлових років від сузір'я Великої Ведмедиці. Поряд з Messier 82 розташована галактика Messier 81, яка також привернула увагу вчених через дуже високу зоряну активність.

За матеріалами: СyberSecurity

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190