Міністр культури Леонід Новохатько заперечує, що його відомство здійснює тиск на Українську греко-католицьку церкву і розглядає питання про її закриття у зв'язку з богослужіннями на Майдані Незалежності в Києві.

Про це він заявив «Українським новинам».

Новохатько зазначив, що ще не ознайомився з листом заступника міністра Тимофія Кохана, в якому Мінкультури попереджає про неприпустимість проведення богослужінь поза межами культових установ, зокрема, в наметі на Євромайдані.

Також у листі Мінкультури попереджає про можливість подачі позову в суд на УГКЦ з питання припинення діяльності релігійних організацій, що порушують закон.

Новохатько зазначив, що після святкування свого дня народження (11 січня) він досі перебуває за кордоном і детально не ознайомлений з обставинами справи в Україні, але може висловити свою позицію з цього питання.

«Перше - ні про яку спробу закриття УГКЦ у листі (Мінкультури) не йдеться і не може йтися взагалі!... Друге - закриття будь-якої церкви в Україні в сучасних умовах... ну це повний абсурд», - заявив міністр.

При цьому він підкреслив, що в самому тексті листа Мінкультури немає ніяких вимог до УГКЦ, а тільки цитуються статті українського законодавства.

Також Новохатько закликає всіх уважніше прочитати текст листа і переконатися у відсутності в ньому будь-яких погроз на адресу УГКЦ.

Особливо делікатно до цього питання і висвітлення ситуації в цілому міністр просить поставитися представників ЗМІ.

Новохатько підкреслює, що зараз в Україні немає жодних конфліктів і суперечностей в релігійному середовищі, на відміну, як він вважає, від Росії чи Великобританії.

Він просить суспільство цінувати це перемир'я в релігійній сфері і не роздмухувати конфлікти.

З приводу розміщення намету УГКЦ для богослужінь на Євромайдані Новохатько висловив своє переконання, що церква повинна була просто поінформувати про це Київську міську державну адміністрацію, і конфлікт був би залагоджений.

Як повідомлялося, керівництво Мінкультури звернулося до голови Української греко-католицької церкви (УГКЦ) верховному архієпископу Києво-Галицькому Святославу (Шевчуку) з проханням забезпечити дотримання законодавства про проведення публічних богослужінь і вказало на те, що священики повинні мати дозвіл на проведення служінь в таких місцях, як Майдан Незалежності в Києві.

Президент України Віктор Янукович вважає за необхідне вдосконалити законодавство у релігійній сфері щодо права віруючих молитися в тих місцях, де вони побажають.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

667