Міністерство аграрної політики та продовольства зайняло правильну позицію, намагаючись збільшити бюджетну підтримку АПК. Таку думку висловили експерти аграрного ринку.

Зокрема, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко висловив підтримку відомству і зазначив, що питання про збільшення фінансування АПК повинне піднімати не тільки Мінагрополітики.

«Ми підтримуємо позицію Міністерства аграрної політики та продовольства щодо збільшення бюджетної підтримки АПК. І дійсно ми хочемо, щоб збільшили фінансування аграрного сектора, оскільки там дуже серйозні статті, які повинні на підставі раніше ухвалених законів забезпечувати 100% фінансування. І Міністерство про це якраз і ставить питання. Але, на жаль, лише Міністерство не в змозі вплинути на прийняття рішень в парламенті», - повідомив президент Української аграрної конфедерації.

Президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса заявив, що в 2013 році сільське господарство стало донором державного бюджету, побивши рекорди зі збору врожаю та експорту. Однак у цьому році бюджетна підтримка АПК значно скоротилася. А це може безпосередньо позначитися на обсязі виробленої сільгосппродукції, в тому числі і зернових.

«Аграрії будуть змушені вкладати значно менші кошти у весняно-польові роботи. Менше буде закуплено добрив, гіршої якості насіння або насіння минулого року. Це стосується і засобів захисту, не кажучи про сільгосптехніку. Тому це негативно позначиться на якості та кількості майбутнього врожаю», - резюмував Ліссітса.

Крім рекордного врожаю, в 2013 році відбулися значні зрушення в галузі тваринництва. Як повідомив голова ради директорів Асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко, темпи приросту показників у тваринництві склали 7%. Виробництво м'яса птиці зросло на 12%, а експорт - в 1,6 рази. Однак такі позитивні зрушення не отримали підтримки в бюджеті на 2014 рік.

Нагадаємо, вчора міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявив, що профільне відомство наполягатиме на збільшенні бюджетної підтримки АПК.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

142