Україна закликає держави, що володіють ядерною зброєю, продовжити активний процес роззброєння. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ щодо 20-ї річниці відмови України від ядерної зброї, повідомляє прес-служба МЗС.

«Двадцять років тому - 14 січня 1994 р. у Москві президенти України, США і Росії підписали тристоронню заяву, в якій були зафіксовані домовленості щодо практичної реалізації рішення України відмовитися від ядерної зброї. У документі США і Росія зобов'язуються від свого імені, а також від імені Великобританії, надати Україні гарантії безпеки у прив'язці до набуття чинності Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО) і приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ)», - йдеться в повідомленні.

У МЗС підкреслили, що саме в тристоронній заяві вперше було передбачено поставити всю ядерну діяльність України під гарантії МАГАТЕ. Документ також включає економічну складову ядерного роззброєння, зокрема, в частині надання відповідної фінансової компенсації Україні.

«Таким чином, Тристороння заява заклала міцні підвалини сучасної міжнародної системи, насамперед ядерної безпеки. Тоді ж Україна фактично стала флагманом розвитку в напрямку звільнення світу від ядерної зброї. І сьогодні Україна залишається без'ядерною державою, відмовившись два роки тому від запасів високозбагаченого урану», - підкреслили в міністерстві.

У МЗС зазначили, що на всіх міжнародних форумах, насамперед, у рамках саміту з ядерної безпеки, Україна займає послідовну позицію щодо досягнення важливої гуманітарної мети - остаточного знищення всіх запасів ядерної зброї у світовому масштабі. «Ми закликаємо держави, що володіють цим видом зброї масового знищення, продовжити активний процес ядерного роззброєння, слідуючи історичному і безпрецедентному прикладу України», - підсумували у відомстві.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

794