Динаміка резервів і валютного ринку в значній мірі залежатиме від фактичного обсягу російської фінансової допомоги, а також девальваційних очікувань у країні.

Таку думку висловила головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан.

За словами експерта, завдяки грудневому збільшенню резервів, річні темпи зниження сповільнилися до -17% (-$4,1 млрд) з -23% (-$7,2 млрд) у 2012 році.

Бєлан зазначає, що зростання резервів у минулому місяці було викликано наданням першого траншу російської фінансової допомоги в розмірі $3,0 млрд.

«Це разом з внутрішніми запозиченнями уряду в іноземній валюті в розмірі $0,8 млрд повністю перекрило грудневі виплати за державним боргом в іноземній валюті в сумі $1,3 млрд, включаючи повернення синдикованого кредиту на $750 млн російським Сбербанку і ВТБ Капітал, який уряд залучив всього за три місяці до цього (у вересні)», - сказала вона.

За оцінками Dragon Capital, у грудні минулого року НБУ витратив близько $900 млн на підтримку валютного курсу, трохи більше ніж $800 млн у листопаді.

В цілому за минулий рік, за словами аналітика, обсяг продажу валюти Нацбанком скоротився до оціночних $3,0 млрд з $7,5 млрд у 2012 р., що було викликано зниженням попиту на готівкову іноземну валюту, а також затримкою з оплатою $2,0 млрд. за російський газ, поставлений у серпні, жовтні та листопаді.

«Ми вважаємо, що завдяки решті $12 млрд російського кредиту, які повинні бути надані у 2014 р., зниженню ціни на імпортований газ (-33% до $269/тис. м3) і деякому поліпшенню ситуації в торгових відносинах з Росією, НБУ зможе зберегти прив'язку гривні до долара в поточному році без істотної втрати резервів»,- додала економіст.

І все таки, за її словами, динаміка резервів і валютного ринку в значній мірі залежатиме від фактичного обсягу російської фінансової допомоги, а також девальваційних очікувань у країні.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

99