Неприйняття держбюджету в результаті блокування парламенту несе колосальні ризики для економіки. Таку думку в ефірі телеканалу «Рада» висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Країна увійшла до 2014 рік без бюджету, це негативно в тому сенсі, що до його ухвалення ми будемо жити за кошторисом минулого року. Я очікую, що політики в якийсь момент прийдуть до згоди і почнуть конструктивний діалог, пов'язаний з прийняттям бюджету. Держава отримає свій основний документ і зможе нормально функціонувати. В іншому випадку - ми отримуємо в результаті блокування парламенту колосальні ризики», - сказав він.

Коментуючи основні параметри держбюджету-2014, економіст назвав закладене урядом зростання ВВП в розмірі 3% відносно реалістичним.

Підставою для оптимізму, за його словами, є відродження зовнішніх ринків, експортні поставки на які становлять половину українського ВВП.

«15% ВВП - це ринки Росії та Митного союзу. Оскільки в результаті московських домовленостей прибрані нетарифні взаємини з РФ, є відчуття, що наш експорт на цей ринок може зрости на 5 млрд. доларів. Саме на цю суму він скоротився торік (у порівнянні з 2011)», - зазначив Устенко.

Крім того, експерт вважає ймовірним зростання експорту на територію Європейського союзу, зокрема, продукції металургійного та хімічного комплексів.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

90