Прем'єр-міністр України Микола Азаров вимагає повністю провести медичні огляди школярів до 10 квітня.

Як повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ, відповідне доручення глава уряду дав після заслуховування на оперативній нараді інформації Міністерства охорони здоров'я про те, що зараз перевірено стан здоров'я у 96,5% школярів.

Азаров підкреслив, що медогляди повинні виявляти захворювання на ранніх стадіях, тоді, коли симптоми хвороби можуть помітити тільки фахівці.

В уряді зазначили, що рання діагностика допомагає зберегти здоров'я дітей. Саме тому урядом торік, після тривалого обговорення, було прийнято рішення повернути проведення обов'язкових медичних оглядів школярів як у медичних установах, так і в школах. Для цього створені медико-педагогічні комісії, які за згодою батьків перевіряють здоров'я дітей, виїжджаючи безпосередньо в навчальні заклади.

Особливо актуальні такі виїзди у віддалені населені пункти. На сьогодні в Україні 4500 сільських шкіл, де навчаються менше ста дітей у кожній. В основному вони знаходяться у віддалених невеликих населених пунктах, де немає поліклінік, і медогляди у школах - реальна можливість повноцінно перевірити здоров'я школярів, не витрачаючи коштів та часу на поїздки в райлікарні.

«Усі діти повинні пройти медичні огляди. Тут не повинно бути вибірковості, - підкреслив прем'єр-міністр. - Це не просто робота медиків. Це здоров'я дітей. І треба допомогти батькам, особливо із сімей, які перебувають у тих чи інших складних життєвих обставинах».

За інформацією МОЗ, профілактичні заходи дають досить серйозні результати. Зокрема, завдяки виявленню на ранніх стадіях та своєчасному лікуванню вдалося всього в середньому на 15% знизити рівень захворюваності у школярів органів зору і слуху, опорно-рухового апарату.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

475