Незважаючи на те, що в цьому році вітчизняні аграрії завершили рік з новими рекордами, у Державному бюджеті на 2014 рік витрати на АПК дещо скоротилися.

Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Тому позиція Міністерства аграрної політики і продовольства, яке хоче збільшити обсяги бюджетної допомоги, логічна. До того ж, враховуючи те, що аграрний сектор залишається бюджетоутворюючою галуззю вітчизняної економіки.

«У проекті Державного бюджету на 2014 рік, який вже розглядається в комітетах Парламенту, для Мінагрополітики передбачено 9,9 мільярдів гривень видатків. Ця сума на 6,7 мільярда менша, ніж була торік. Однак дуже неправильно зменшувати обсяги бюджетної підтримки для такої перспективної галузі економіки як АПК. Тим більше, що саме аграрний сектор є бюджетоутворюючим. Наприклад, з 2010 до 2013 року надходження до зведеного бюджету від сільськогосподарських підприємств зросли з 34 до 47 мільярдів гривень», - зазначив експерт.

Охріменко також підкреслив, що чим більшою буде державна підтримка галузі, тим більше вона даватиме фінансових надходжень у бюджет. Тим самим підтримуючи економіку держави.

У той же час, на переконання експерта, повинна бути збільшена бюджетна допомога для дрібних і середніх сільгоспвиробників, фермерів і кооператорів. В цілому ж, саме українське село повинно бути у центрі державної підтримки.

«Селяни нині виробляють близько половини сільгосппродуктів, які користуються найбільшим попитом. Тому їх необхідно підтримати фінансово. Але, щоб їхня діяльність була більш ефективною і відповідала вимогам часу, потрібно сприяти розвитку кооперативного руху. Тому, на мою думку, дуже правильно, що профільне міністерство зараз активно захищає позиції аграрії і добивається збільшення бюджетної допомоги», - зазначив президент Українського аналітичного центру.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

3200