Командир першого постійно діючого морського угруповання НАТО комодор Хеннінг Амундсен (Королівські ВМС Норвегії), який до 7 грудня минулого року виконував обов'язки командира тактичного угруповання 508 в операції «Океанський щит», відмітив високу продуктивність дій фрегата Військово-морських сил Збройних сил України «Гетьман Сагайдачний», повідомляє прес-служба Міністерства оборони.

У листі комодора на ім'я командира українського національного контингенту контр-адмірала Андрія Тарасова і командира фрегата «Гетьман Сагайдачний» капітана 2 рангу Романа П'ятницького підкреслюється, що корабель ВМС ЗС України склав дуже позитивне враження. Запорукою цього стала висока мотивація особового складу, якісна підготовка до участі в операції.

«Ключовим моментом під час участі в операції стало запобігання можливому нападу піратських човнів на цивільне судно в районі міжнародного рекомендованого транзитного коридору. Екіпаж корабля провів дії відмінно, і я був вражений високою швидкістю реагування команди вертольота і доглядової команди фрегата «Гетьман Сагайдачний», - йдеться в листі комодора.

На думку Амундсена, похід фрегата «Гетьман Сагайдачний» заслуговує високої поваги за високу пильність моряків, рівень бойової злагодженості і бездоганний результат протягом оперативного патрулювання. «Фрегат став предметом гордості для своєї нації, флоту, НАТО і міжнародної антипіратської коаліції», - зазначив капітан і додав, що для нього було великою честю і задоволенням взаємодіяти з фрегатом «Гетьман Сагайдачний».

Як повідомляв ForUm, Рада схвалила участь українських військових в операції «Океанський щит» та «Аталанта».

24 вересня фрегат «Гетьман Сагайдачний» вийшов із Севастополя в тривалий морський похід для участі в північно-західній частині Індійського океану в операції з протидії піратству на морі «Океанський щит» (на період до 3 січня 2014 р.) та операції Європейського Союзу «EU NavFor Atalanta» (на період з 3 січня по 5 березня 2014 р.).

4 жовтня корабель подолав Суецький канал і увійшов у басейн Індійського океану. 12 жовтня фрегат у складі багатонаціонального корабельного з'єднання приступив до виконання завдань операції «Океанський щит» в Аденській затоці і почав патрулювання разом з кораблями флотів США, Данії та Нідерландів.

У НАТО високо оцінили дії фрегата «Гетьман Сагайдачний» в операції «Океанський щит».
З 3 січня 2014 року фрегат Військово-морських сил Збройних сил України «Гетьман Сагайдачний» з вертольотом Ка-27 і спецназом почав участь в операції Європейського Союзу з протидії піратству біля узбережжя Сомалі «EU NAVFOR ATALANTA».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

162