Завдяки надходженню коштів від кредиту Росії у формі облігацій валютні резерви Національного банку України можуть зрости до 22,4 млрд. доларів на кінець 2014 року.

Так експерти прокоментували збільшення обсягу золотовалютних резервів за підсумками грудня на 8,5% до 1,6 млрд. доларів.

Начальник аналітичного відділу «Альфа-Банку» Олексій Блінов пояснив, що збільшення резервів відбулося за рахунок надходження коштів від кредиту Росії у формі облігацій на суму 3 млрд доларів.

«При цьому Україна направила на погашення валютних боргів у грудні 1,3 млрд доларів, основна частина цієї суми була сформована достроковим погашенням синдикованого кредиту російських банків в обсязі 750 млн доларів, залученого у вересні 2013 року», - сказав він.

Таким чином, за його словами, на кінець минулого року міжнародні резерви скоротилися на 4,1 млрд доларів (16,2%), а по відношенню до піку серпня 2011 року (38,2 млрд доларів) - на 17,8 млрд доларів (46,6%).

На думку керівника аналітичного департаменту інвесткомпанії Concorde Capital Олександра Паращія, завдяки допомозі Росії валютні резерви можуть зрости до 22,4 млрд доларів за підсумками року.

«У світлі очікуваних цього року російських кредитів і ціни на газ зі знижкою до $268 за тисячу кубометрів, за нашими прогнозами, скоротиться дефіцит поточного рахунку, а до кінця 2014 року зростуть валютні резерви до 22,4 млрд доларів», - зазначив Паращій.

Нагадаємо, що міжнародні резерви Національного банку України на кінець 2013 року склали 20,4 млрд. доларів, збільшившись за підсумками грудня на 1,6 млрд. доларів (8,5%).


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

111