Деякі аграрні галузі та АПК в цілому потребують збільшення бюджетної підтримки у 2014 році. Зокрема, важливими питаннями залишаються відшкодування ПДВ при експорті зерна і технічних культур, а також відновлення повноцінного фінансування садівництва і виноградарства. Про це заявив генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа.

«Необхідно повернутися до відшкодування ПДВ при експорті зерна і технічних культур, як відшкодовується ПДВ при всіх основних не аграрних групах товарів. Очевидно, що всі суми на це потрібно внести в бюджет на 2014 рік. Цей крок дозволить не економити аграріям на технологіях», - повідомив Лапа.

Також, за словами експерта, аграрії вже давно ставлять питання відновлення повноцінного фінансування садівництва і виноградарства. Зокрема, завдяки спеціальному 1,5% збору могли б значно зрости площі насаджень, що дало б можливість збільшити виробництво плодової продукції.

Нагадаємо, що в проекті державного бюджету на 2014 рік передбачається 9,9 мільярда гривень видатків на агропромисловий комплекс. Основними напрямами, за якими будуть спрямовані зазначені гроші, є здешевлення кредитів, розвиток тваринництва, хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними, підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, здешевлення страхових платежів, фінансовий лізинг.

У свою чергу міністр аграрної політики та продовольства Присяжнюк заявив, що аграрний сектор залишається в лідерах з наповнення бюджету серед галузей вітчизняної економіки. Однак бюджетна підтримка галузі залишається недостатньою. Тому МінАПП наполягатиме на посиленні бюджетної підтримки АПК при ухваленні бюджету 2014 року у Верховній Раді.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

97