На Луганщині викрили вчителів-аферистів, які зуміли провернути оборудку, якій би позаздрив сам Остап Бендер. Протягом 11 років в одному з обласних районів «працювала» спеціалізована школа-привид, в якій за весь час існування «навчалося» 76 дітей, а деякі учні навіть отримали атестати, повідомляє «Сьогодні».

Як розповіли в обласній міліції, для фінансування школи-примари з бюджету виділялися солідні суми, які успішно присвоювалися працівниками та директором навчального закладу. Тільки за попередніми оцінками правоохоронців, збиток склав більше одного мільйона гривень. «За всіма документами, гроші йшли на зарплату вчителям, закупівлю обладнання та навчального інвентарю для нібито існуючої школи», - кажуть у міліції.

За словами старшого оперативника обласного УДСБЕЗ Івана Гречишкіна, розкрити аферу довго не могли через те, що спецшкола для дітей з обмеженими фізичними можливостями не числилася на балансі обласного департаменту освіти, саме тому місцеві перевіряючі про її існування навіть не підозрювали. «Ця школа підпорядковувалась адміністрації, яка перебувала в Києві. Можна сказати, це була їхня філія. При цьому всі «учні» школи виявилися цілком здоровими дітьми, не перебували на обліку лікарів та не потребують спеціальних умов для навчання. Як правило, це було діти, яких встигли відрахувати зі звичайних шкіл. Підозрювані знаходили їх, пропонували їм отримати середню освіту. В результаті вони отримували зарплату в неіснуючій школі, а «учні» - атестат про освіту. Підозрюваним просто був необхідний певний набір, щоб школу не закрили. Хоча є факти, що багато школярів навіть і не знали про своє зарахування в цей навчальний заклад - деякі перебували за межами України, деякі навіть в місцях позбавлення волі».

Організаторами школи-примари виявилися сім викладачів і керівник навчального закладу. «Всі вони є близькими родичами директора і щомісяця отримували заробітну плату, хоча насправді уроки, звісно ж, не проводили, а працювали в інших навчальних закладах», - пояснив начальник обласного УДСБЕЗ Олександр Герасименко.

Зараз слідчі ще розбираються у всіх деталях махінації і перевіряють чиновників, які можуть бути причетні до цієї афери. Найближчим часом суд має обрати підозрюваним запобіжний захід. За привласнення та розтрату їм загрожує позбавлення волі до восьми років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182