Будь-яка революція вкрай негативно позначається на економіці країни, оскільки під час зростання протестних настроїв у суспільстві існують значні ризики активізації будь-якої популістської політики. Таку думку висловив виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко.

«Електорату говорять не те, що реально можна зробити, а те, що він хоче почути - різке збільшення заробітних плат, збільшення всіх можливих видів соціальних виплат, скорочення пенсійного віку і робочого тижня, зниження податків, зниження тарифів природних монополій і т.д. Все це ставить під загрозу стійкість системи державних фінансів, оскільки призводить до різкого збільшення дефіциту державного бюджету. В умовах погіршення стійкості державних фінансів і збільшення дефіциту бюджету країна може виявитися відрізаною від зовнішніх джерел фінансування», - підкреслив експерт. За його словами, в цьому випадку єдиною реальною альтернативою буде спроба фінансувати економіку за рахунок внутрішніх джерел. Такими джерелами, як правило, стає або активна приватизація, а у випадках неможливості використання її як інструменту наповнення бюджету, монетизація дефіциту державного бюджету. «Навіть незначне використання можливостей друкарського верстата для фондування дефіциту призводить до розкручування інфляційних процесів в економіці і зниження рівня життя населення», - зазначив Устенко.

Експерт акцентував увагу на тому, що велика частина міжнародних інвесторів, які в умовах актуалізованої нестабільності країни, вкрай негативно оцінює політичні ризики або припиняє свою інвестиційну діяльність, або зводить її до мінімуму. Таким чином, припиняють закладатися підвалини довгострокового економічного зростання. «В умовах політичної нестабільності і суттєво розширеного дефіциту державного бюджету більша частина урядових витрат на підтримку економіки згортається, що призводить до ще більшої депресації економічного зростання. Падіння економіки призводить до погіршення ситуації на ринку праці і збільшення рівня безробіття», - сказав виконавчий директор Фонду Блейзера.

Він впевнений у тому, що нестабільність у суспільстві та економіці також призводить до збільшення тіньового сектору економіки, і, отже, до зниження доходів державного бюджету, що може поставити під сумнів можливість виконання державою взятих на себе соціальних зобов'язань. «Розбалансування в монетарній політиці призведе до серйозного погіршення в банківському секторі країни, що може викликати різке збільшення вартості кредитного ресурсу, втечі депозитів і, зрештою, до системної банківської кризи», - зазначив Устенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

110