Зниження показника проблемних кредитів в українських банках у 2013 році свідчить про зростання стабільності вітчизняної банківської системи. Такої думки дотримується Крістофер Баум, економіст з Бостонського коледжу економіки.

«Рух коштів у банківській системі став значно активнішим - як відносно депозитів, так і наданих позик. На мою думку, статистика щодо проблемних заборгованостей, в якій протягом минулого року їхня кількість зменшилась на 9% порівняно з 16,5% на початку 2013 року, свідчить про досить серйозні зміни. Це, звичайно, є хорошим знаком для стабільності в банках. Негативний вплив таких кредитів зменшується. Це дуже важливо», - підкреслив економіст.

Експерт також позитивно оцінив дії українських властей щодо дедоларизації економіки. «Для банків є більш надійним кроком давати гроші в локальній валюті, а не в доларах або євро. Позики в іноземній валюті несуть додаткові ризики. Навіть якщо позичальник виглядає платоспроможним, здешевлення місцевої валюти може стати серйозним ударом. Звичайно ж, такі речі відбуваються без попередження, і якщо так трапляється, якщо вартість обслуговування боргу зростає так, як сталося, наскільки пам'ятаю, в Австрії кілька років тому, то виникають проблеми. В Америці ми пережили це в секторі іпотечного кредитування. Надання більшої кількості кредитів у національній валюті, чи це позики для бізнесу, чи споживчі позики, є дуже гарною ідеєю», - зазначив Експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

69