Легендарний конструктор зброї, творець автомата АК-47 Михайло Калашников, який помер у грудні 2013 року, за півроку до смерті написав Патріарху Московському і Всієї Русі Кирилу покаянного листа. Про це пише видання «Известия».

У листі конструктор ділиться з главою РПЦ душевними переживаннями і сумнівами з приводу своєї відповідальності за смерть людей, убитих з автомата, який він створив.

«Моя душевна біль нестерпна, одне і те ж невирішене питання: коли мій автомат позбавляв людей життя, певно і я, Михайло Калашников, дев'яносто три роки від народження, син селянки, православний християнин за вірою своєю, винен у смерті людей, нехай навіть ворога?» - запитує Калашников у патріарха.

Також у листі він ділиться думками про долю людства. «Так, збільшується кількість храмів і монастирів на нашій землі, а зло все одно не зменшується!.. Добро і зло живуть, сусідами, борються і, що найстрашніше, миряться один з одним в душах людей - ось до чого я прийшов на схилі свого земного життя. Виходить якийсь вічний двигун, який я так хотів винайти в молоді роки. Світло і тінь, добро і зло - дві протилежності одного цілого, не здатного існувати один без одного? І невже Всевишній все так і влаштував? І людству животіти вічно в такому співвідношенні?» - запитує конструктор.

Документ, датований 7 квітня, містить дві сторінки машинописного тексту і рукописний підпис самого конструктора.

Нагадаємо, Калашников помер 23 грудня на 95-му році життя після тривалої хвороби.

Автомат АК-47, який приніс Калашникову славу, він винайшов в 1947 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

390