Міжнародна організація з міграції оголосила про початок евакуації тисяч іноземних громадян з Центральноафриканської республіки (ЦАР).

Самопроголошений президент Центральноафриканської Республіки (ЦАР) Мішель Джотодія 10 січня відмовився від цієї посади. Джотодія, представник мусульманської меншини в ЦАР, проголосив себе президентом в березні минулого року, незважаючи на те, що раніше між владою ЦАР і представниками політичної опозиції було підписано угоду про перемир'я, повідомляє РІА «Новости».

Тоді бойовики угруповання «Селека», що складається переважно з мусульман, захопили столицю Бангі. Повалений глава ЦАР Франсуа Бозізе був змушений тікати з країни.

За наявною інформацією, близько 33 тисяч африканців з сусідніх країн потребують евакуації. Перші три рейси в суботу вивезуть зі столиці ЦАР Бангі 800 громадян Чаду. Всього в розбитому поруч з аеропортом Бангі таборі проживають близько 2,5 тисячі чадців.

Міжнародна організація з міграції також отримала запити на евакуацію громадян Нігеру, Малі, Судану та Демократичної Республіки Конго. За словами представника організації, уряди Малі, Сенегалу, Нігеру і Чаду вже організували рейси для евакуації своїх громадян, проте необхідні додаткові кошти.

Загалом понад 60 тисяч мігрантів, що знаходяться в ЦАР, звернулися за допомогою до посольства. Майже 27 тисяч громадян вже були евакуйовані, і, щонайменше, ще 33 тисячі потребують допомоги. «Евакуація цих мігрантів повинна бути проведена швидко і організовано для того, щоб уникнути спроб людей власними силами залишити країну», - йдеться в заяві організації.

Нагадаємо, в грудні в столиці ЦАР відбулися зіткнення між бойовиками «Селека» і повстанцями-християнами, які протистоять їм. Жертвами заворушень стали, за даними ООН, близько 600 осіб, ще приблизно 159 тисяч були змушені залишити свої будинки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171