З 2011 року в Україні істотно знизився рівень материнської та дитячої смертності. Про це сказала начальник управління материнства, дитинства та санаторного забезпечення Міністерства охорони здоров'я України Альона Терещенко.

«Основними індикативними показниками розвитку будь-якої країни і системи ефективності будь-якої системи охорони здоров'я є показник материнських і дитячих втрат. В повному обсязі реформа медичного обслуговування почалася в 2011 році, показник материнських втрат на 2011 рік становив 14,6 (випадків - Ред.) на 100 тисяч народжених живими, показник дитячих втрат - 9,1 на 1 тис. народжених живими», - повідомила Терещенко.

Вона підкреслила, що на сьогоднішній день є чітке стійке зниження цих показників, і Україна наблизилася до показників країн європейського регіону.

«Що стосується материнських втрат, за оперативними даними, цей показник становить 11,6 на 100 тис. народжених живими. Порівняно з 2011 роком це на 21% менше. Що стосується дитячих втрат, цей показник становить 7,9 на 1 тис. народжених живими. Зниження порівняно з 2011 роком становить 13,2%», - сказала вона.

Крім того, вона зазначила, що на сьогоднішній день по всій Україні відбулося зниження захворюваності дітей першого року життя на 5%, порівняно з 2011 роком.

Зокрема, у пілотних регіонах, які брали участь у медичній реформі з самого початку, захворюваність знизилася таким чином: у Вінницькій області на 6%, Дніпропетровській – на 4%, Донецькій - на 6% та в Києві - на 2%.

Подібні зниження відбулися в показниках дитячих втрат. Зокрема, у Вінницькій області - на 12,6%, у Донецькій - на 9 % і в Дніпропетровській - на 20%.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент Віктор Янукович пригрозив міністрам відповідними «рішеннями» за затягування впровадження медичної реформи.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що медична реформа в жодному разі не повинна погіршити надання медичних послуг.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172