Австрійські експерти першими проаналізували Оцінку впливу на навколишнє середовище (ОВНС) для сьомого блоку болгарської АЕС «Козлодуй», на якому планують встановити перший в Європі реактор AP-1000 американської компанії Westinghouse. Цей документ був наданий болгарською стороною відповідно до міжнародної конвенції Еспо.

Австрійські фахівці звернули увагу на те, що документ враховує вимоги болгарського законодавства, однак не містить жодної згадки про вимоги європейської асоціації регуляторів WENRA (Західноєвропейська асоціація регулюючих органів - наднаціональна організація, яка розробляє та контролює стандарти безпеки на європейських АЕС). Між тим, після аварії на АЕС «Фукусіма», WERNA розробила рекомендації, що стосуються безпеки діючих і нових атомних енергоблоків, які обов'язкові до виконання на всіх нових атомних проектах на території Євросоюзу. Таким чином, на думку австрійських експертів, у разі реалізації проекту болгарська сторона порушить низку норм і вимог ЄС.

Австрійські експерти склали понад 60 питань, що стосуються безпеки майбутнього енергоблоку. Зокрема, з переданого болгарською стороною документа не зрозуміло - наскільки новий блок захищений від можливих зовнішніх впливів: падіння літаків, повені, аварії на газопроводі. У низці випадків автори ОВНС використовували застарілі американські стандарти, такі як оцінки 1995 року від американського регулятора за джерелами викидів внаслідок важких аварій, які непридатні для палива з глибоким вигорянням та не відповідають постфукусімським критеріям безпеки. Австрійські фахівці констатують важливість пильного аналізу наслідків можливих аварій у зв'язку з тим, що майбутній енергоблок розташований поблизу річки Дунай, а можлива аварія може торкнутися більшості сусідніх європейських країн, повідомляє «Gazeta.ua».

Крім того, автори ОВНС не надали вичерпної інформації щодо паливного циклу на новому блоці. Зокрема, болгарська сторона не надала рішень щодо поводження з відпрацьованим ядерним паливом нового енергоблоку.

Оцінка впливу на навколишнє середовище (ОВНС) - один з основних документів, який дозволяє оцінити характер, інтенсивність і ступінь небезпеки впливу АЕС на стан навколишнього середовища та здоров'я населення. Його надання суміжним країнам регулюється міжнародною екологічною конвенцією Еспо.

У 2013 р. уряд Болгарії оголосив про намір споруди на майданчику АЕС «Козлодуй» енергоблоку АР-1000 американської компанії Westinghouse без проведення міжнародного тендеру.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

153