В рамках реалізації спільного проекту Україна-ОБСЄ (організація з безпеки і співробітництва в Європі) зі складу ракетного пального Сухопутних військ, розташованого поблизу районного центру Любашівка Одеської області, до кінця цього тижня буде вивезено та утилізовано на одному з підприємств оборонно-промислового комплексу Російської Федерації близько 700 тонн «меланжу».

Про це сказав командир військової частини підполковник Олександр Ятлук, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

«До кінця цього тижня планується завантажити в 13 спеціальних залізничних цистерн близько 700 тонн «меланжу», - сказав Ятлук.

Згідно з повідомленням, за процесом завантаження спостерігають представники ОБСЄ та Департаменту утилізації компонентів ракетного палива, ракет та боєприпасів Міністерства оборони України, повідомляє «РБК-Україна».

«Це передостання відправка окислювача ракетного палива з нашої військової частини, в кінці лютого ми плануємо повністю звільнити склад від «меланжу», відправивши на утилізацію в Росію останні 550 тонн небезпечної речовини», - додав Ятлук.

Після відправки ешелону військові фахівці продовжать виконання робіт підвищеної небезпеки. Вони проведуть збір залишків «меланжу» в резервуарах, нейтралізацію аміачною водою і зачищення ємностей для зберігання токсичного компонента ракетного палива.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що проект по вивезенню з України і утилізації ракетного палива «меланж» буде завершено в першому кварталі 2014 р.

Також загальний бюджет проекту з вивезення та утилізації ракетного палива «меланж» з території України склав близько 20 млн євро і реалізовується спільно з країнами ОБСЄ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

209